Ventetiden II

Når jeg trodde at alt var i orden, så kommer bomben. Pga rigide NAV regler blir jeg etter hvert sosialhjelpsmottager.
Jeg trodde i min naivitet at det å gå fra dagpenger til sykepenger var en automatisk hendelse. Men, så heldig er man ikke. Blir man alvorlig syk, så skal man ikke bare bekymre seg over sin egen helse, men man skal bekymre seg over økonomien også, ikke bare økonomien, men også at NAV forteller deg hva du skal gjøre og det må du selv sørge for at de gjør.

Sendte inn meldekort som vanlig med siste uke som sykemeldt. Da pengene kom fikk jeg kun utbetalt for den uken jeg var frisk. Svingte meg da rundt, kontaktet nav og fikk vite at sykepenger kunne jeg søke om etter 20 dager og at det var 4 ukers behandlingstid. Og da sprer frykten seg i mitt hode. For den 27 feb. skal nytt meldekort sendes inn og der må jeg jo skrive at jeg er sykemeldt i alle 14 dagene. Noe som vil si at jeg ikke får noen penger mandagen etter. Da er vi ca. 15 000 kroner på minussiden. Nytt meldekort skal sendes inn den 13 mars, fortsatt sykemeldt og ingen penger. ca. 25 000 kroner i underskudd. 27 mars er igjen dato for meldekort, men ingen penger. Da er vi ca. 35 000 kroner i underskudd. Men, nå skal behandlingstiden være over og penger skal utbetales. Men jeg har en mistanke om at jeg kun får for februar. Det skulle bli ca. 15 000,- Så når jeg har kommet til 1 April, så er jeg fortsatt 20 000 kroner i minus og slik vil det være frem til jeg er på Dagpenger igjen. Hele tiden et etterslep på ca. 20 000,- kr. Og ikke nok med det, men jeg må søke om sykepenger hver 14 dag og på påfølgende søknader er det ikke mindre enn 14 dagers behandlingstid. Så om regnestykket mitt over her blir riktig er jeg høyest usikker på. Det kan hende det blir verre.
Så om jeg ikke hadde nok å tenke på i forbindelse med kreftsykdommen, så må man bekymre seg over NAV også. Er det noe rart at folk blir deprimerte?

Behandlingstid for søknad?

Hvis man er arbeidstaker så holder det med en sykemelding fordi arbeidsgiver betaler de første 17 dagene av ditt sykeopphold. og deretter har jeg et inntrykk av at ting går automatisk, selv om NAV påstår at du også da må søke om sykepenger, men her er det jo mange bedrifter som forskutterer sykepengene og man merker egentlig ingen ting på økonomien, selv om man blir langvarig syk. Men, er du allerede i NAV systemet, så får du for det første karenstid frem til månedsslutt, hvor du IKKE får lov til å søke på sykepenger og for det andre er det hele 4 ukers behandlingstid på søknaden.
Her er svaret fra NAV på spørsmålet.

Du spør hvorfor du ikke kan søke før perioden er ferdig.
Det er først når perioden er ferdig at du vet om du klarte å jobbe mer enn sykmeldingen tilsa eller om andre ting som har betydning har skjedd. Det betyr at opplysningene blir helt riktige, og du slipper å rette opp i ettertid.

Dette betyr jo ikke annet enn at NAV mistenker alle som er syke for å være kjeltringer. De tror altså at jeg som er arbeidsledig og med nylig påvist tarmkreft, juger og arbeider eller tar ferie i denne tiden før operasjon og rehabilitering. Ikke nok med det, de tror også at jeg vil hoppe ut i arbeid (som jeg ikke har) umiddelbart etter en stor operasjon. Men dette gjelder jo ikke bare meg. Det gjelder jo om du har brukket lårhalsen eller har hatt hjerneslag.
Du mistenkes uansett for å være kriminell.

Kanskje på tide å avkriminalisere sykdom i den påståtte velferdsstaten Norge.

Joda jeg ser også at enkelte mennesker gjør alt hva de kan for å utnytte systemet og at det finnes uærlige mennesker, men er det virkelig de kriminelle som skal sette krav for regelverket hos NAV?

Noe er fullstendig galt.

Author: arvid