Snart operasjon

Da skriver vi mandag 1/3-2021. Om 2 dager skal jeg opereres for endetarmskreft. Mange tanker svirrer rundt i hodet nå. Fra de mest absurde som, tenk om jeg ikke våkner fra narkosen til de mest trivielle som hvordan det blir å sove med utlagt tarm. Gudskjelov er det de trivielle tankene som er i absolutt overvekt.
Jeg stoler såpass på Norsk helsevesen at jeg kan si at jeg vet at operasjonen går bra. I dag blir det en dag hvor mange tanker vil renne gjennom dette lille kloke hodet. Men, i morgen starter de store forberedelsene.

Morgendagens absolutte gjøremål

I morgen starter de virkelige forberedelsene.

 • Det blir å stå opp før kl. 08:00
 • Dusje
 • Spise litt frokost.
 • Dra til Tønsberg sykehus for å ta en blodprøve.
 • Handle hundemat og andre remedier for å sette Sara i noen dagers pensjon.
 • Skifte på sengen, skal ligge i rent sengetøy den siste natten før operasjonen.
 • Kl. 12:00 skal den første dose med avføringsmiddel tas.
 • Levere Sara på Lierskogen for ca. 1 ukes pensjon hos Eks. og Jr. (Tusen takk for hjelpen med Sara)
 • Drikke litt energidrikk (Smaker sikkert høgg)
 • Kl. 19:00 skal neste dose med avføringsmiddel tas.
 • Drikke litt mer energidrikk. (Smaker sikkert høgg)
 • Ta en grundig dusj
 • Sove
 • Opp av sengen ca. kl. 05:30
 • Dusje
 • Ta på seg rene klær.
 • Pasienttransport skal stå utenfor døren kl. 06:20
 • Seneste oppmøte på Tønsberg sykehus er kl. 07:00

Og deretter er ting utenfor mine hender og opp til leger og personale på Gastrokirurgisk avdeling på Tønsberg sykehus

Tanker som svirrer. 🙂

Jeg legger merke til at det svirrer mange rare tanker i hodet mitt nå.

I og med at jeg har røyka siden 14 års alderen, kjenner jeg at lungekapasiteten ikke er som den skulle, har til tider kraftig slimhoste/røykhoste og elendig kondisjon. Ser på operasjonen og den nærmeste tiden på sykehuset som en ypperlig anledning på å slutte med røyk. Så den siste røyken tas Onsdag morgen.
Men pga. dette kommer det en tanke om at det kanskje kan komme komplikasjoner i forbindelse med narkosen under en 5 timer lang operasjon. Men, så stoler jeg såpass på leger og anestesi at tankene om dette forsvinner ut i det fjerne, kommer tilbake og forsvinner igjen. Disse tankene blir overkjørt av mer trivielle tanker som.

 • Hvordan blir det å sove med utlagt tarm?
 • Hvordan blir det å skifte pose hver eneste morgen fremover?
 • Klarer jeg å tilpasse posen hver eneste morgen?
 • Hva om jeg må tømme posen i løpet av dagen?
 • Hvordan blir det å dusje med utlagt tarm?
 • Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan løfte tungt i tiden fremover. Hvor tungt kan jeg løfte? Og hvor lenge er det jeg ikke kan løfte tungt?
 • I og med at jeg ikke kan løfte tungt, blir det kanskje en del handling hos kolonial.no. Hvordan blir det? (De har jo ikke alle de varene jeg vil ha.)
 • Hva kan jeg spise?
 • Hva kan jeg drikke?
 • Kan jeg drikke alkohol? (Ikke det at det blir det største problemet. Drikker kanskje 1 øl i kvartalet for tiden) 🙂
 • Hvordan blir det å lufte Sara fremover?
 • Hvordan blir det å kjøre bil fremover?
 • Hvordan blir hverdagen generelt fremover?
 • Hvor lenge må jeg gå med utlagt tarm? Meningen er at den skal legges tilbake etter hvert.
 • Jeg har et ønske om å utvikle friluftslivet fremover, Hvordan blir det å dra på telttur med utlagt tarm?
 • Har planlagt biltur til Nordkapp med Daniel i sommer. Hvordan blir det med utlagt tarm?
 • Hva med støvsuging og renhold fremover, klarer jeg det uten problemer?

Som dere skjønner, det er mange rare spørsmål som dukker opp.

Men, det går nok bra. Det er ingen ting å bekymre seg over. Alt ordner seg til slutt.

Author: arvid