Uten fast bopel

Siden jeg proklamerte mine planer om etter hvert å flytte i en selvbygd bobil har jeg tenkt en del på dette med adresse.
Altså hvis man velger å bo i båt, campingvogn eller bobil blir man etter loven registrert som uten fast bopel. Noe som fører til problemer med å skaffe seg Bl.a. mobiltelefon abonnement, lån, kredittkort, pass, bankkonto, bank ID, postordrekjøp osv. Og spesielt alt som skal sendes til registrert adresse i folkeregisteret.
For studenter og personer med foreldre i live er dette sikkert ikke noe problem, da de som regel har anledning til å ha adresse hos sine foreldre.
Men, for oss som har levd en stund og er lei av samfunnets stadig økende press på at man skal leve et A4 liv. Eller oss som av f.eks. økonomiske årsaker velger å leve (off, grid), som det heter på fremmedlandsk. Kan det by på store problemer å ikke ha en fast adresse.
Nå har det riktignok kommet endringer i loven.
https://lovdata.no/forskrift/2017-07-14-1201/§5-1-2
Slik at båtfolket som ligger til kai, der hvor kommunen har valgt å sette en adresse. Faktisk bor lovlig. For beboere i campingvogn og/eller bobil er man avhengig av at en campingplass er helårsåpen og godtar at du bor der hele året.
Alternativt må man godsnakke med en bonde e.l. for å få lov til å sette opp en postkasse og plassere sitt bosted på tomten deres.
Og har man en hytte som man ønsker å bosette seg på, så er dette også forbudt og mange kommuner har kontroller for dette og blir du tatt for å bo ulovlig vanker det utkastelse og mange ganger store gebyrer og bøter.

Man kan selvfølgelig velge å bo «»ulovlig»» og/eller som bostedsløs med de konsekvenser det medfører. Etter en stund kan man risikere å bli registrert som utflyttet av Norge.

I enkelte land.

I enkelte land kan man etablere bobilparker/landsbyer, hvor folk bosatt i campingvogn og/eller bobil kan ha sin faste adresse. Uten å ha undersøkt vil jeg anta at dette vil være forbudt i Norge. Men, det kunne jo vert en god ide å forsøke.
Og da mener jeg ikke en vanlig bobilparkering eller campingplass. Men, et område hvor man kunne sette bobilen, Campingvogna eller sitt lille Tiny house i relativt god avstand fra hverandre og etablere en liten Camperlandsby for de som har betegnelsen UFB «Uten fast bopel»
Det må selvfølgelig være noen regler for å kunne sette hjemmet sitt på en slik plass. Sånn at det ikke blir en vanlig campingplass. Men, slike regler kan lett lages, tilpasses og gjennomføres. Kan til og med bli en liten inntektskilde for den bonden som er villig til å avse et område for formålet.
Personlig vet jeg om flere områder som kunne egnet seg. 🙂

Men, berører det meg?

Nei! Foreløpig så berører det ikke meg. Men, kanskje en gang i nær fremtid, om jeg klarer å gjennomføre ideen min.
Joda! Jeg skal klare det. Det er et spørsmål om tid og økonomi.
Kanskje jeg skal jobbe litt med å få etablert en slik plass? Er det behov for noe slikt? Hvor stor er interessen for noe slikt?

Ja, det er mange spørsmål man kan stille seg i så måte. Men, jeg har tid til å undersøke mer, så jeg sier bare tvi, tvi til meg selv og fortsetter på mine planer og ønsker. 🙂

Author: arvid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *